ПОЛЕЗНО – ремонт на покриви

Поддръжката на покрива на всяка сграда или съоръжение може да бъде трудна задача. Най-важния момент се оказва периодичното следене на неговото състояние и навременната му поддръжка и ремонт. Течовете са често наблюдавано явление, като са трудни за проследяване и могат да доведат до увреждане на интериора, както и до скъпи ремонти.

Всяка сграда се нуждае от ремонт на покрив – рано или късно. С течение на времето водата и лошите метеорологични условия създават множество малки проблеми, които могат да се превърнат в огромни, ако не се вземат навременни мерки.

Когато констатирате проблем с покрива на вашия дом, най-често възникват следните въпроси:

Колко живот остава на покрива?

Това е труден въпрос, и често дори експертите по покриви биха се затруднили с отговора. Повечето правилно инсталирани нови покриви ще получат от 15 до 20 години гаранция от изпълнителя. Така че, това е добра отправна точка, ако може да се определи кога е монтиран покрива. Много неща обаче могат да повлияят на живота на покрива, като наклон, композиция, време и климат, монтаж, движение по него, поддръжка и дори вътрешни условия на сградата.

Ако не сте сигурни за възрастта на покрива си, оставете го да „говори“ сам за себе си. Когато покривите са към края на експлоатационния си живот, те започват да „говорят“ под формата на течове. Колкото по-стар е покрива, толкова по-голяма е вероятността за възникване на течове и толкова повече струва последващия ремонт. Ако покривът ви тече всеки път, когато вали, въпреки най-добрите усилия да го поправите, тогава вероятно е време за подмяна. Тъй като всеки покрив и всяка ситуация са различни, най-добре е да организирате оглед с вашия специалист по покриви, за да отговорите на този въпрос.

Кои са ефективните начини и техники за идентифициране и спиране на течове?

Днес повечето строителни конструкции са изградени от най-различни материали, които се отличават с различно качество и експлоатационен живот. Тяхното неправилно комбиниране може да направи покрива по-уязвим към метеорологичните условия.

Важно е да се прегледа състоянието на строителните компоненти, да се определят най-видимите и потенциални пътища за проникване на вода, да се установи дали има счупени елементи – керемиди, капаци и дали покрива не е твърде замърсен.

При ремонта на покрива или при изграждането на нов такъв, най-важно е той да бъде добре защитен.

Какви съвети можем да получим за поддръжка и удължаване на живота на покрива като цяло?

Препоръчва се проверка на покрива от опитен изпълнител на покривни конструкции поне два пъти годишно, за предпочитане през пролетта и есента, както и след много лоши метеорологични условия –при градушка, проливни дъждове и силен вятър.

Някои основни превантивни мерки, които собствениците могат да вземат, включват следното:

 • Почистване на листа, клони, мръсотия и боклук от улуци и водосточни тръби, за да се осигури правилното оттичане на водата.
 • Поддръжка и подмяна (при нужда) на металните компоненти на покрива като обшивки, улуци и джобове.
 • Поддръжка на оборудването на покрива (сателитни чинии, слънчеви панели, климатици, покривни прозорци).
 • Минимизиране достъпа и трафика върху покривната конструкция.

Има ли някакви задължителни изисквания при изпълнение на покривни ремонти и изграждане на нови конструкции?

Потърсете отговора на този въпрос при избрания от вас изпълнител.

Какви съвети можем да потърсим за работа с изпълнители и за най-добри резултати?

Оценете изпълнителя, като вземете предвид неговата репутация, квалификация и надеждност, а не само цената. Не търсете непременно най-евтиното решение! Не очаквайте, че всички изпълнители имат еднакво ниво на опит и квалификация. Някои изпълнители ще бъдат по-способни от други да се справят с вашите проблеми с покрива. Наемането на неопитен изпълнител може да доведе до нови проблеми, а не до решения. Възможно е дори да имате допълнителни разходи за ремонт в бъдеще, защото изпълнителят не е отстранил адекватно проблема или ремонтът не е продължил толкова дълго, колкото се очаква.

Примерни въпроси, които да зададете на вашия изпълнител:

 • На какви сгради, подобни на моята, сте работили?
 • Какви проблеми, подобни на моя, сте разрешавали в миналото?
 • Можем ли да получим референции за вашата работа от други ваши клиенти?
 • Можете ли да разрешите всички проблеми с покривната конструкция или ще трябва да наемем и други изпълнители за целта?

Не мислете, че всички изпълнители предлагат еднакво ниво на надеждност. Ще спази ли вашият изпълнител гаранционния срок? Ще ги намерите ли в периода на гаранционно обслужване? Ще се върнат ли, за да отстранят възникнал своевременно проблем, ако е необходимо? Хората губят пари твърде често, защото наемат ненадеждни изпълнители. Също така, не забравяйте да изберете изпълнител, който няма да избяга от проблемите!

Важна е комуникацията:

 • Как, кога и защо вашият изпълнител ще комуникира с вас?
 • Каква информация ще ви предостави и кога ще ви я даде – в хода на проекта или предварително?
 • Има ли план?

Не трябва да се обаждате на изпълнителя за отговори – вече трябва да сте наясно.

Ние от Мелис Трейс ЕООД ще проверим дали покривът ви е в толкова лошо състояние, че да трябва да се извърши цялостна подмяна, или просто е необходим лек ремонт.

Ако не се нуждаете от изцяло нов покрив, ние можем да ви помогнем да спестите пари!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *